Citadelpark Gent

Buskruitfabriek Cooppal Wetteren

Vliegvelden WO I Regio Gent

WO I Munitiepark Kwatrecht

De Dodendraad

De Hollandstellung - Duitse WO I bunkerlinie

Reichsschüle Flandern - SS-School Kwatrecht

Duitse Atlantic Wall Radarpost - Goldammer

WOI en II Munitiedepot De Ghellinck Zwijnaarde

Duitse gangen onder centrum Gent WOII

Publieke WOII Schuilplaatsen Groot Gent

Het Fort van Eben Emael

KW-linie

WO I - Kwatrecht - Melle

18 daagse veldtocht gekoppeld aan TPG

Neergestorte B17 te Kwatrecht 19-09-1944

De bevrijding WO II van de regio rond TPG

Details van de legers:

Gesneuveldenlijsten:

Contact en onbeantwoorde vragen

Media-aandacht

Copyright

Links

De onsloopbare bunker te Wommelgem.

Het verhaal kondigde zich de eerste keer aan op 18 November 2014. Opnieuw was men dus zonder enige officiële aanvraag begonnen een ooit Belgisch telefoniebunkertje, deel uitmakend van de KW-linie, beginnen slopen te Wommelgem. Alleen viel dat slopen sterk tegen omdat het kereltje zich niet zomaar gewonnen gaf voor het zwaar geschut dat men liet oprukken om hem te verwijderen. Het bunkertje genoot net zoals zovele van zijn soortgenoten nog geen enkele bescherming op dat moment. Hieronder het artikel dat toen kon teruggevonden worden in het lokale nieuws van het Nieuwsblad in de regio Wommelgem. Men mag natuurlijk opnieuw niet teveel historische achtergrond verwachten van dergelijks gazetje want het kader waarbinnen ze het bunkertje schetsen klopt natuurlijk weer voor geen meter. Mag het duidelijk zijn, het betreft wel degelijk een Belgisch bunkertje deel uitmakend van de KW-linie (pas gebouwd in het Interbellum in 1939).

Artikel zoals toen te vinden in het Nieuwsblad.

Duitse bunker te sterk voor sloper (18/11/2014)

Probleemsloping bunker Wommelgem

Een Duitse telefoniebunker uit 1940 vertraagt een nieuwbouwproject in Wommelgem. De aannemer krijgt het complex uit gewapend beton niet afgebroken zonder schade toe te brengen aan de omliggende huizen.

Anderhalve dag beukte de aannemer met een kraan met een grote pin op de bunker in, met als schamel resultaat dat alleen het bunkerportaal kon worden gesloopt. Maar de pin moest wel twee keer vervangen worden. De aannemer moest het werk stilleggen, omdat bij de dichtste buren een scheurtje verscheen in de muren en de tegels in de badkamer loskwamen.

Wie niet opkijkt van zo veel Duitse gründlichkeit ,is buurman August Bastiaens (80). Hij heeft de bunker nog met eigen ogen zien bouwen. ‘Daar zitten tonnen ijzer in!’

(Foto en originele artikel: Het Nieuwsblad)

Onsloopbare bunker te Wommelgem blijft zijn naam alle eer aandoen. (11/09/2015)

De fameuze onsloopbar KW-linie bunker te Wommelgem. Hij blijft zijn naam van onsloopbaar alle eer aan doen.

(Foto: KMA)

Onsloopbare Belgische Bunker Wommelgem

In de Corluystraat in Wommelgem wordt een nieuwe poging ondernomen om de ‘onsloopbare’ oorlogsbunker af te breken. Voorlopig maakt hij zijn reputatie waar, want er is een grotere kraan nodig.

In juli vertelde projectontwikkelaar Ason nog dat de bunker momenteel geen prioriteit is, omdat de bouw van vier gezinswoningen toch pas volgend jaar gepland staat. Maar woensdag verscheen toch een rupskraan met een hydraulische schaar op het toneel. Aannemer Hens voerde eerst een proefboring uit en stelde zo vast dat de muren van de telefoniebunker uit 1940 maar liefst 1,35 meter dik zijn. De hydraulische schaar die nu aanwezig is op de werf, blijkt niet groot genoeg om het gewapend beton te slopen. Er bestaan wel grotere scharen, zoals de exemplaren die gebruikt worden bij de sloop van bruggen, maar die vereisen ook een grotere en zwaardere kraan. Het transport van zo’n kraan naar een werf kost handenvol geld. Gisteren werd alvast niet doorgewerkt.

Bron origineel artikel: www.hetnieuwsblad.be - door kristin matthyssen

Sloopschaar breekt af op ‘onsloopbare’ bunker (16/09/2015)

Als dit een foto is van de bunker nadat de sloopschaar het begaf, is dit een zeer moeilijke opdracht om de 7 verschillen te zoeken want ze zijn er amper.

Foto: Jan Van Der Perre

WOMMELGEM - 
De ‘onsloopbare’ bunker uit Wommelgem blijft zijn reputatie waarmaken. Maandag beet de hydraulische schaar letterlijk haar tanden stuk op het gewapend beton.
De telefoniebunker uit 1940 staat in de Corluystraat op een perceel waar vier woningen moeten komen. Een jaar geleden moest de afbraak gestaakt worden nadat de pin op een sloopkraan afgebroken was geraakt en huizen in de buurt schade opliepen door het gebonk. Vorige week werd een nieuwe poging ondernomen. Uit een proefboring bleek dat de muur 1,35m dik is. Alweer moest de poging gestaakt worden omdat de schaar te kort was.
Even werd gevreesd dat er een zwaardere rupskraan van 70 ton nodig was om een grotere schaar te kunnen dragen. Alleen al het transport van de kraan naar de bunker zou handenvol geld kosten. Maar gisteren hervatte de aannemer de afbraak met dezelfde kraan, waarop een grotere hydraulische schaar van 1,50m gemonteerd stond.

‘De wraak van de bunker’
Alsof de duivel ermee gemoeid is, ging de schaar na enige tijd stuk. Een van de tanden brak af. De buren kregen te horen dat er ten vroegste woensdag wordt doorgewerkt. “Naar het schijnt vertoonde de schaar al een barst voor ze begonnen en zou het niet aan de bunker liggen”, vertelt een buur. “Ze hadden net het voorportaal gesloopt toen de tand afbrak.””

Bron origineel artikel: www.hetnieuwsblad.be - door kristin matthyssen

Uiteindelijk diende het bunkertje toch het onderspit te delven. Opnieuw kan men zich hier dus wel letterlijk afvragen waarom dit bunkertje opnieuw diende te verdwijnen gezien de locatie waar het bunkertje ooit stond op het perceel in de verste verte niets te zien heeft met het bebouwde gedeelte van het perceel. Het komt er dus letterlijk op neer dat hier opnieuw een bunkertje diende te wijken voor het zoveelste prestigeproject waarbij het in theorie perfect als erfgoed geïntegreerd in het geheel had bewaard kunnen blijven.

2 foto's van vrij kort nadat de bunker uiteindelijk toch volledig werd gesloopt. Waarom diende deze eigenlijk als je de bouw verderop ziet staan te verdwijnen en werd deze niet gewoon geïntegreerd in wat allicht de tuin zal worden?